Avrupa’da Üretici Fiyat Endeksi Görünümünde Yavaşlama Devam Ediyor
Türkiye’nin önemli ticari ortaklarından Avrupa’da üretici fiyat endeksi (ÜFE) verileri, düşüş trendini koruyor. Avrupa İstatistik Ofisi Eurostat tarafından paylaşılan güncel verilere göre, bölgenin tüketici enflasyon oranları ve üretici fiyatları, ekonomik toparlanma sürecinde çeşitli dalgalanmalar yaşarken, genel anlamda fiyat artış hızında yavaşlamalar dikkat çekiyor.
Mayıs ayı verileri, bölgedeki üretici fiyat enflasyonunun %1,9 seviyesinde gerçekleştiğini gösterirken, Haziran ayı itibarıyla bu oran aylık bazda %0,4’lük bir azalma ile nötr bir noktaya yaklaşmış durumda. Eurostat, Haziran ayı için açıkladığı aylık ÜFE verisinin %0,4 azalma olduğunu belirtirken, piyasa beklentileri ise bu rakamın %0,2’lik bir düşüş olmasını öngörüyordu. Bu da piyasa öngörülerinin biraz üzerinde, ancak genel olarak fiyat artış hızında bir yavaşlamanın yaşandığını gösteriyor.
Yıllık ÜFE’de Sert Düşüş ve Beklentilerin Altında Kalması
Eurostat’ın paylaştığı daha geniş perspektife sahip yıllık ÜFE verileri ise, bölgedeki fiyatların önemli ölçüde gerilediğine işaret ediyor. Mayıs ayı için %1,6 olarak kaydedilen yıllık üretici fiyat enflasyonu, Haziran ayı itibariyle %3,1’lik beklentilere karşılık, daha da düşük olan %3,4 seviyesine geriledi. Bu gelişmeler, özellikle pandemi döneminde arz kaynaklı enflasyon sorunlarının sona erdiğine ve fiyat istikrarının yeniden sağlanmaya başladığına işaret ediyor.
Son dönemde yaşanan bu azalma, Euro bölgesinde enflasyonun kontrol altına alınması ve ekonomik büyümenin sağlıklı bir seyir izlemesi açısından olumlu bir göstergedir. Aynı zamanda, ülkemizde bugün açıklanan tüketici enflasyonu verileriyle de uyumlu olarak, üretici fiyatlarındaki gerileme, ekonomik göstergelerde iyileşmeye işaret ediyor. TÜİK’in yayınladığı yıllık tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verisi, uzun bir süreden sonra ilk kez üretici enflasyonunun altında kalmayı başardı. Bu durum, enflasyonun kontrol altına alınması ve piyasalarda güvenin artması açısından önemli bir gelişmedir. Ayrıca, ekonomideki bu olumlu trendlerin sürdürülebilirliği, önümüzdeki dönemlerde alınacak ekonomik ve mali politikalarla yakından ilgilidir.