Zenginler ve Artan Vergi Talepleri
Facebook’un kurucu ortaklarından Chris Hughes, Amerika’daki ekonomik eşitsizliğin azaltılması ve gelir adaletsizliğinin giderilmesi amacıyla, yüksek gelirli bireylerin daha yüksek vergi ödemeleri gerektiğini savunuyor. Hughes’un bu önerisi, geçmişten gelen ve halen devam eden tartışmalara yeni bir soluk getiriyor. Bireysel olarak kendisinin de daha fazla vergi ödemeye hazır olduğunu belirten Hughes, CNBC’nin “Squawk Box” programında yaptığı açıklamalarda şunları dile getiriyor:
“Gelir seviyesi ne olursa olsun, yüksek gelirli bir birey olarak, vergilerimin biraz daha yüksek olmasının hayatımı daha iyi hale getireceğine inanıyorum. Bu, ekonomik adaletsizlikleri azaltmak adına önemli bir adım olmalı.”
Vergi Reformu ve Ekonomik Eşitsizlik
Fair Shot adlı düşünce kuruluşunun kurucusu ve yazarı olan Hughes, “Eşitsizliği Yeniden Düşünmek ve Nasıl Kazanıyoruz” isimli eserinde, Amerika’daki gelir dağılımındaki adaletsizliklerin giderilmesi için kapsamlı bir vergi reformunun gerekliliğine vurgu yapıyor. Aynı zamanda, Facebook’un ilk dönemlerindeki katkılarıyla dikkat çeken Hughes, Harvard Üniversitesi’nden yurt arkadaşı olan ve Facebook’un gelişimine önemli katkılarda bulunan Mark Zuckerberg ile birlikte, sosyal ağın ilk günlerinde çalışmalarda bulunmuş ve bu çabalar karşılığında 500 milyon dolar ile ödüllendirilmişti.
Hughes, söz konusu deneyimini şöyle anlatıyor:
“Facebook’ta üç yıl boyunca çalıştığım için yaklaşık yarım milyar dolar kazandım. Bu, bana göre büyük bir şans ve aynı zamanda, ülkemizdeki gelir eşitsizliğinin boyutlarını gözler önüne seren bir örnek. Günümüzde, gelir eşitsizliği Büyük Buhran’dan bu yana en yüksek seviyede. Medyan gelirler yaklaşık 40 yıldır değişmiyor ve bu durum, ekonomik fırsatların yalnızca bir yanılsama olduğunu gösteriyor.”
Zenginlik Paylaşımında Adalet Arayışı
Hughes, özellikle yüksek gelir gruplarına yönelik vergi oranlarının artırılması gerektiği konusunda ısrar ediyor. Ancak, bu fikre karşı çıkan ekonomist Arthur Laffer, zenginlerin daha fazla vergi ödemesinin teşvikleri azaltacağı ve ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyeceği görüşünde. Laffer, “Varlık vergileri ve ölüm vergileri, insanların teşviklerini değiştirir. Paralarını kullanmak isteyenler, hükümete daha fazla vergi ödemek zorunda kalırlar ve bu da ekonomik hareketliliği engeller” diyerek eleştiriyor.
Ünlü Zenginlerin Vergi Talepleri ve Politikalar
Amerikan en zenginleri arasında yer alan Bill Gates, kongreye gönderdiği mektupta, şu anki vergi sisteminin zenginlere yeterince yük olmaması nedeniyle adil olmadığını dile getiriyor ve daha yüksek vergi ödemeye hazır olduğunu belirtiyor:
“Ben, yaklaşık 10 milyar dolar vergi ödedim. Ancak, benim gibi yüksek gelirli kişilerden daha fazlasını talep etmeliyiz.”
Warren Buffett ise, “Amerikalıların en zengin yüzde 0,1’inin vergi yükünü artırmak gerekir” görüşünü savunuyor ve New York Times’ta yayımladığı makalesinde, “Süper zenginlerin vergilerinin artırılması, ekonomik adaleti sağlayacaktır” diye yazdı. Ayrıca, iki yıl önce 400’den fazla Amerikan milyarderi, kongreye yazdıkları ortak mektupla, zenginler üzerindeki vergilerin düşürülmesine karşı çıkmış ve gelir eşitsizliğinin büyümesini engellemek amacıyla vergi reformlarının yapılmasını talep etmişlerdi.
- Bu mektupta, “Vergi sistemi, gelir açısından nötr olmalı ve eğitim, sağlık ve sosyal güvenlik gibi temel hizmetlere kesintisiz erişim sağlamalıdır” ifadeleri kullanıldı.